Werking warmtepomp

-----------------------------

Hoe werkt een warmtepomp?

Het is een natuurlijk proces dat een voorwerp, warmer dan de omgeving, warmte afgeeft aan die omgeving. Zoals een koelkast de warmte van het eten via de koelelementen opneemt en aan de achterzijde afgeeft. Het principe van een warmtepomp is hetzelfde: het koelelement van de buitenunit neemt de warmte uit de buitenlucht op en geeft deze af onder de vorm van warme lucht of warm water. Dankzij een omkeermechanisme kan een warmtepomp ook koelen.

Soorten warmtepompen

  • Een lucht-luchtwarmtepomp onttrekt energie aan de buitenlucht en blaast verwarmde lucht de woning in. Dit type kan tevens omgekeerd gebruikt worden als airconditioning.
  • Een lucht-waterwarmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht en brengt deze naar een warmwatercircuit voor vloerverwarming, convectoren en/of sanitair warm water.
  • Een grond-waterwarmtepomp haalt de warmte uit de grond d.m.v. een buizennetwerk waarin een mengsel van water en glycol rondgepompt wordt. De opgenomen warmte wordt afgegeven
  • aan een waterkringloop in de woning.
  • Een water-waterwarmtepomp haalt de warmte uit het grondwater. Voor dit warmtepompsysteem worden twee putten geboord: voor het oppompen van warm grondwater en het teruggegeven van koud water.Terug
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Deze website maakt gebruik
van cookies om uw
gebruikservaring te verbeteren.